Entersoft постига водещи 100% от Optimum SA позиция в софтуера на веригата за доставки след придобиване

Entersoft S.A. обявява придобиването на 100% от акциите на Optimum S.A. (https://www.optimum.gr/en) на 29.12.2020 г., прилагайки съответното одобрение от Съвета на директорите. Общата сума беше определена на 5,1 милиона евро и ще бъде финансирана отчасти от средствата, събрани от листинга на Entersoft на основния фондов пазар ATHEX, и отчасти от паричните средства на компанията. Според баланса за 2019 г. Optimum има приходи от 2,36 милиона евро и печалба преди данъци от 0,44 милиона евро. Приходите й се увеличават за 2020 г., докато към момента на придобиването компанията няма заеми и положителните й нетни пари надхвърлят 0,7 милиона евро.

Оптимум е активен в нишови софтуерни приложения за веригата за доставки и логистика повече от 25 години. Компанията е разработила Системата за управление на складове Aberon WMS, инструменти за автоматизация на складовете (Pick by Light, Pick Cart, Voice Pickking, Data Collector и др.), както и системи за прогнозиране на продажбите и попълване на запасите. С това придобиване Entersoft укрепва портфолиото си от решения за веригата на доставки и печели водеща позиция на стратегически нарастващ пазар. Апостолос Теодоропулос, който до днес беше главен изпълнителен директор на Optimum, ще бъде ръководител на новата съвместна дейност в софтуера и услугите за управление на веригата за доставки.

Клиентите Optimum включват големи местни и мултинационални компании като SKLAVENITIS най-големият търговец на храни в Гърция, Dixons KOTSOVOLOS най-големият търговец на електроника, OPAP (залагания), JUMBO, COSMOTE, GERMANOS, SARANTIS, DELTA, BARBA STATHIS, ТЪРГОВСКА ЛОГИСТИКА (ИНТЕРСПОРТ, ИНТЕРСПОРТ) ), DHL, VOGIATZOGLOU, ELTA, ERT, CRETA FARM, PET CITY, ВКУСНИ ХРАНИ, МАРТ, ТЕЛЕКОМ РУМЪНИЯ, TELENOR БЪЛГАРИЯ, както и десетки други средни и големи компании от сектора на търговията на дребно и търговия, както и производството и третата -Party Logistics (3PL). Освен това компанията работи в други части на Европа, както и в Канада чрез дъщерно дружество. В същото време тя участва във важни изследователски проекти, финансирани от Гърция и Европа за приемане и прилагане на иновативни технологии като изкуствен интелект (AI) и машинно обучение  и блокчейн във веригата на доставки.

Апостолос Теодоропулос, главен изпълнителен директор на Optimum, коментира: „След двадесет и пет години успех вървим напред със стратегическо споразумение в полза на нашите клиенти и нашите хора. Възползвайки се от лидерството на Entersoft на пазара в комбинация с ноу-хау на нашите ръководители и нашите модерни технологии, ние сме в състояние да предоставим още по-добри услуги на компании, които се доверяват и използват нашите решения и по-големи възможности за развитие за нашите хора. Вярвам че това придобиване признава нарастващата позиция на Optimum на пазара и гарантира успеха на нашия екип в бъдеще. ”

Антонис Коцаманидис, управляващ директор на Entersoft, също коментира: „Entersoft отново прилага стратегията си за непрекъснат и устойчив печеливш растеж, чрез органично разширяване, съчетано с целенасочени придобивания на компании със специализирано ноу-хау, качествен софтуер и отлична клиентска база. Тази стратегия ще продължи и през следващите години, превръщайки Entersoft в ценен партньор на взискателни фирми в процеса на тяхната дигитална трансформация. “