Entersoft придобива 75% от BIT Software Румъния, засилвайки позицията си на местния пазар

Entersoft, водещ доставчик на корпоративен софтуер в Гърция и Югоизточна Европа, придоби 75% от BIT Software, един от най-динамичните доставчици на бизнес софтуер в Румъния. След това придобиване Entersoft Group ефективно удвоява адресируемия си пазар. Заедно със собственото си дъщерно дружество в страната, Entersoft Group вече ще бъде един от водещите доставчици на бизнес софтуер с най-пълното продуктово портфолио. Групата обхваща фирмени и ведомствени решения за облачни ERP, CRM, търговия на дребно, WMS, eInvoicing, мобилни полеви продажби и софтуер за обслужване, както и BI и вертикални решения за почти всички вертикални пазари. Сега ще има повече от 350 референтни инсталации във взискателни румънски и мултинационални клиенти, повечето от които са средни и големи компании, които включват JTI Румъния, Imperial Tobacco, Betty ICE на Unilever, RCS&RDS един от най-големите доставчици на телекомуникационни услуги, Auchan Retail Group – един от най-големите търговски вериги в Европа, Oil Terminal Constanta, както и 10 от най-големите винарни в Румъния.

Приходите на BIT Software за 2021 г. са приблизително 3,2 милиона евро с 0,3 милиона евро EBITDA. Дружеството има нулев дълг. Към момента на споразумението BIT Software имаше 71 служители със седалище в Брашов и клон в Букурещ. Съгласно споразумението Entersoft първоначално ще придобие 75% от компанията за 3 милиона евро. След придобиването Entersoft ще обедини съществуващото си дъщерно дружество в Румъния с новопридобития BIT Software, за да консолидира присъствието си на пазара. Новата компания ще работи в Румъния под марката ΒΙΤ Software. И накрая, след период от приблизително 3 години, Entersoft ще изкупи миноритарния акционер на комбинираното предприятие, като стане негов едноличен собственик. Придобиването ще бъде финансирано от наличните парични средства на компанията.

Тази сделка потвърждава вече обявените планове на Entersoft за укрепване на пазарната си позиция и динамично разширяване на румънския пазар. Освен в Гърция, тя става и ключов доставчик на софтуер за очакваните финансирани от ЕС проекти на фонда Resiliency and Recovery в Румъния, които включват значително финансиране за дигитализация на местни компании.