Архив: Case studies

Eureka намалява с 85% времето за комуникация и разяснения между екипите по държави и придобива единна корпоративна репутация.

Entersoft ERP надгражда и модернизира цифрово всички части на компанията, като разработва съвременни автоматизирани процеси и осигурява незабавна и пълна видимост в информацията, междуизмерния анализ, груповото отчитане, балансите, консолидацията и др.

Вижте как Aerio Attikis постигна увеличение на производителното време преразпределено към услуги с добавена стойност, като същевременно улесни вземането на стратегически решения въз основа на надеждността на събраните данни.

Entersoft създаде гъвкава двупосочна комуникационна връзка между три системи с различна структура (ERP, CRM, Billing) за ежедневно събиране и наличност на реалните приходи на компанията от клиенти на B2B и B2C чрез автоматизирана системата.

Shop & Trade намали средно с 26% времето за обработка и управление на приходите и доставките.

Чрез избора на Entersoft Business Suite (EBS) с интегрирана ERP и WMS среда за всички отдели на компанията, интегриране на всички процеси (BI – покупки – WMS – разписки) и контролирането им чрез една платформа, като същевременно се намали извънредното управление на склада на персонала с 40% и грешките в управлението на склада със 70%.

Как може да се постигне оптимизация на стратегията за продажби в сложна организация?

L’Oreal отговори на необходимостта да засили присъствието си в основни точки за продажба, включително аптеки, супермаркети, салони за красота и магазини за козметика. L’Oréal избра Entersoft Mobile SFA® главно заради своята гъвкавост при персонализиране, базирана на много специфичните нужди на отдела за продажби. Многобройните функционалности на решението помогнаха при планирането на пускането на продукта въз основа на анализа на запасите, за минимизирането на ненужните посещения, за подобряването и контрола на отстъпките за всички вериги за бързооборотни стоки както и при он лайн поръчки.

Kotsovolos (Dixons) превърна огромно количество данни в богата информация, постигайки по-добро разбиране на потребителското поведение.

Entersoft CRM в комбинация с вградените инструменти за сегментиране и бизнес разузнаване, бяха тези, които поеха и приветстваха огромното количество данни. В същото време чрез системата Entersoft Retail и нейните инструменти за сегментиране се извършва анализ на данни за милиони транзакции и се постига насочване в конкретни части от клиентската база за провеждане на маркетингови кампании.

Hellenic Dairies успяха да синхронизират процеса на продажба на всички етапи, намалявайки грешките в комуникацията между търговци и централата.

Решението Entersoft Mobile CRM / SFA е внедрено във всичките три държави, в които са активни гръцките мандри с цел автоматизиране на процесите в супермаркетите и сред търговците на едро и дребно. Сега всички данни са измерими – от отнеманото време на търговците до свършената работа във всяка точка, давайки ясна картина на представянето на всеки служител и съответно на екипа.

Apivita намали с 60% времето за подготовка на своя екип по продажби, като увеличи броя на посещенията с 20%. Научи как.

Иновативният софтуер Entersoft CRM & Sales Force Automation (SFA) улеснява достъпа на отделите за продажби, маркетинг и мърчандайзинг до цялата важна информация по всяко време и в реално време чрез лесна за ползване платформа, постигайки високо ниво на обслужване.

Inart намали времето за въвеждане на CRM данни с 80%, увеличи броя на посещенията с 10% и продажбите с 20%. Виж как.

С Entersoft CRM / SFA екипът по продажбите вече разполага с пълен инструмент лесен за използване и незабавен достъп, за да обслужва и най-взискателните клиенти. Механизмът за създаване на предложения към клиента, базиран на тенденциите на декорация в съчетание с неговите нужди, дава възможност за ефективно специално направено предложение.

Amvyx за кратък период от време подобри работата на склада и дистрибуционния отдел с компютъризацията на своите процедури.

С внедряването на Entersoft WMS, който работи в пълна хармония с Entersoft ERP се намали времето за проследяване и събиране на продукти, минизизираха се грешките в подготовката на поръчките, увеличи се производителността на персонала и се оптимизираха логистичните разходи.

VIACAR намали с 40% грешките в запасите и поръчките, постигайки 40% подобрение на нивото на обслужване без промяна в ресурсите. Научи как.

Entersoft Business Suite (ERP & WMS) се оказа съюзник за склада на компанията, тъй като през него вече се правят поръчки и се запазват артикули в зависимост от това в кой клон има налични запаси, което води до 30% намаление на общите логистични разходи.